Meld je aan

 

Levenskunst 

Doedagen

 

Ervaar als schoolleider in het Voortgezet Onderwijs (of als introducé) hoeveel levensvreugde vrijkomt door gericht met improvisatie-oefeningen én tussen de regels door te werken aan levenskunstvaardigheden.

 

Lees meer

 

Ontdek hoe je speels en tussen de regels door je eigen levenskunst-vaardigheden kunt versterken en hoe dit verweven kan raken in het onderwijs op jouw school:

  • Ervaar de rollen en de verantwoordelijkheid die je hebt in je omgeving. Zie de mogelijkheden daarin, neem bewust je plek in en sta ondersteunend in verbinding met je omgeving.
  • Wees je bewust van de verantwoordelijkheid die je draagt naar jezelf. Beweeg soepel mee waar nodig, maak gebruik van je eigen (morele) kompas en heb een gezonde omgang met fouten. 
  • Zet je goede voornemens om in actie. Wees je bewust van het grote plaatje waar jouw acties aan bijdragen, maak gebruik van je intuïtie en vergeet bovendien niet om waar gewenst plezier te maken.

Diepe verbinding
Tijdens deze twee doedagen raak je vol kracht aan je diepste zelf, sta je vol plezier in contact met de anderen en merk je dat er geen ontkomen meer aan is om deze levensenergie door te geven aan iedereen op jouw school. 

Praktische handvatten
Voor dat laatste krijg je dan ook volop inspiratie, met 18 oefeningen, handige tips en werksessies over hoe je dit ook terloops kunt laten integreren door docenten in de reguliere lessen en omgang met leerlingen.

Voorstelling
In de avond is er een voorstelling waarbij alle levenskunstvaardigheden aan de hand van improvisatie-spelvormen zo gepresenteerd worden dat je ze niet meer zult vergeten.

Introducé
Neem als introducé bijvoorbeeld een dramadocent mee die gericht is op het stimuleren van mentaal welbevinden, een interne trainer uit het ondersteuningsteam die docententrainingen geeft of een medeschoolleider.

Doe mee
Wil je deelnemen aan deze levenskunst doedagen voor schoolleiders uit het Voortgezet Onderwijs (of uit het Secundair Onderwijs uit Vlaanderen) op 20 september 2023? 

Meld je gelijk aan

Handig om te weten over de doedagen

Hieronder vind je belangrijke praktische informatie over onder meer het programma en de locatie. Bekijk ook de mogelijkheid om een introducé mee te nemen!

✍🏻 DATUM EN TIJD

Donderdag en vrijdag 7 en 8 maart 2024. Donderdag van 10.00 tot 22.00 uur. Vrijdag van 10 tot 17 uur.

✍🏻 LOCATIE

Internationale School Voor Wijsbegeerte in Leusden. Hier is ook de overnachting geregeld in aparte kamers.

✍🏻 INTRODUCE

Elke schoolleider VO mag een introducé meenemen (al dan niet zelf een schoolleider) voor €750 euro.

✍🏻 KOSTEN

De kosten voor deelname zijn €1.790 euro, inclusief overnachting, lunch, avondeten, drankjes en werkmaterialen.

✍🏻 PROGRAMMA

De doedagen worden gegeven door Moes Wagenaar en een extra improtrainer. Actie wordt afgewisseld met reflectie en toepassing op de eigen schoolsituatie.

✍🏻 REGISTRATIE

Aanmelden kan tot 15 december 2023 door je hieronder te registreren.
Registreren
‘Filosofie is van oudsher levenskunst (ars vitae) en geluk is het hoofddoel. Moes Wagenaar heeft dat idee afgestoft en laat goed zien hoe docenten, leerlingen en ouders tezamen ware levenskunstenaars kunnen worden.’ 

 Joep Dohmen

Registratie

 

Wil jij jouw levenskunstvaardigheden verbeteren en meer leren over hoe je levenskunstvaardigheden in de praktijk kunt aanleren in het Voortgezet Onderwijs?

Meld je dan aan voor onze doedagen en ontdek hoe je iedereen meer plezier geeft in het leven, leren en werken!

 

Meld je aan vóór 15 december 2023. Beslis later of je een introducé meeneemt.

Alles wat je nodig hebt om een aanbod vol levenskunst neer te zetten op school

  • Je leert hoe je docenten in 4,5 uur een boost kunt (laten) geven om hun levensvaardigheden te versterken. En hoe je docenten het vertrouwen en de gereedschappen geeft om leerlingen hierin te ondersteunen als mentor, coach en zelfs als vakdocent.
  • Je leert zelf het goede voorbeeld te geven door zelf de levenskunstvaardigheden openlijk in de praktijk te brengen en door zelf ook gericht of terloops vaardigheden te stimuleren bij docenten.
  • Je krijgt - als je daar aan mee hebt gedaan - een perfect vervolg op de Visiedag levenskunst, waarin je de voorwaarden voor levenskunst op school hebt leren neerzetten. Nu zet je niet alleen de vloer goed op, je zorgt ook dat iedereen de vaardigheden ontwikkelt om daar optimaal gebruik van te kunnen maken!

 

'Dit is dus precies wat ik doe sinds de coronatijd, maar dat probeerde ik zelf allemaal uit te vinden. Dit is echt zo welkom!'

Geoffrey Haynes

Theaterdocent Vathorst College

Toegepaste improvisatie

 

We improviseren de hele dag. Als dat niet nodig was dan waren we al wel vervangen door robots. 

Er is veel bekend over improvisatie vanuit bijvoorbeeld theater en muziek. Het vakgebied dat de vaardigheden daaruit toepast voor het dagelijks leven heet 'toegepaste improvisatie'.

  • Het leert je omgaan met onvoorspelbaarheid, maar toch dicht bij jezelf te blijven.
  • Het maakt je gevoelig voor anderen, zonder je erin te verliezen.
  • En het maakt dat je altijd weer een nieuwe stap durft te zetten, al weet je nooit helemaal zeker waar je uitkomt.

Kortom: het maakt van je een ware levenskunstenaar!

 

- Moes Wagenaar

Meld je aan