Zomercursus 'Filosoferen en Dichten', online (€495,-)

Leer Filosoferen en Dichten in de zomercursus die je vanaf elke plek (met af en toe internet) kunt volgen vanaf 27 juli 2023!

Voor schrijvers en denkers
Ben jij een dichter of een goede amateurdichter? Een kunstenaar? Ben je een filosoof? Houd je gewoon erg van reflecteren op wat je tegenkomt in het leven? Of een combinatie daarvan? En wil jij meer grip krijgen op de inhoudelijke diepgang en zeggingskracht van je creatieve werk? Dan is deze zomercursus geknipt voor jou!

Grip op artistiek onderzoek
Je leert in 10 weken hoe je kunt denken als een filosoof en het opschrijft als een dichter. Je leert hoe je bewust zeven filosofische methoden in kunt zetten bij het uitvoeren van jouw 'artistieke onderzoek' en hoe ze samenhangen met verschillende schrijftechnieken. Deze methodes kun je ook bij het creëren van beeldende, theatrale of muzikale kunsten inzetten. Het werken met poëzie geeft daarbij een mooie tussenstap om de koppeling van 'talige gedachten' te maken naar 'veelzeggende beelden'.

Lekker concreet
In de cursus worden filosofische methoden stap voor stap uitgelegd en worden veel voorbeelden gegeven uit de Nederlandstalige poëzie. De insteek is uniek en leert dichters (en kunstenaars in het algemeen) handig gebruik te maken van een kist vol filosofisch gereedschap.  

Na deze cursus heb jij volledig invloed op de inhoudelijke kwaliteit van je gedachten én van je kunstzinnige werk, heb je gelijkgestemden leren kennen je hebt minstens acht mooie eigen gedichten geschreven.

Dit is wat je krijgt
De online cursus kost 495 euro (inclusief BTW) en bestaat uit:

  • Een fysiek werkboek dat je krijgt thuisgestuurd;
  • 8 weken lang wekelijks een nieuwe online les met opnames en voorbeelden;
  • 1 live online aftrap-bijeenkomst van 1,5 uur
    (donderdag 27 juli 2023, 20.00 uur);
  • 1 live online schrijverscafé-bijeenkomst van 1,5 uur
    (zondag 8 oktober 2023, 20.00 uur);
  • 3 online schrijfwerkplaatsen van 2,5 uur (optioneel)
    (maandag 31 juli, 9.30 uur; vrijdag 25 augustus 9.30 uur; woensdag 27 september, 20.00 uur);
  • Een buddy-systeem en een whatsappgroep (optioneel).

Persoonlijke upgrade
Je kunt ook, eventueel pas tijdens de cursus, voor 295 euro (inclusief BTW) een persoonlijke upgrade kopen, dan krijg je daarbij:

  • Uitgebreide feedback per mail op alle binnen de zomercursus uitgevoerde huiswerkopdrachten;
  • 3 keer 30 minuten persoonlijke telefonische ondersteuning.

Vriendenkorting
Als iemand anders jouw naam noemt bij de aanmelding dan krijgen jullie allebei 50 euro korting. Deze korting mag je stapelen en wordt teruggestort op je rekening rond 1 september 2023.

Aanmelden
Meld je aan door een mailtje of een appje te sturen met je naam, adres, mailadres, telefoonnummer en eventueel de naam van een andere deelnemer voor vriendenkorting. Mail: [email protected] en telefoonnummer: 0653554820. Maak daarbij 495 euro (of 790 euro, inclusief persoonlijke upgrade) over op NL70ASNB0781247020 op naam van Kunst en Filosofie.

Moes Wagenaar
De cursus wordt gegeven door Moes Wagenaar (1981). Zij is filosoof van opleiding en beroep en breed onderlegd in verschillende kunstvormen, waaronder dichten. Van 2011-2013 was zij stadsdichter van Enschede, ze trad veel op met eigen liedjes en doet al meer dan 20 jaar aan improvisatietheater.

Tijdens haar studie filosofie was ze gefascineerd door wat de filosofie kon brengen voor het kunstzinnig onderzoek. Ze ontdekte onder meer dat de methoden die filosofen gebruiken één op één zijn in te zetten om grip te krijgen op de inhoudelijke kwaliteit van gedichten en (eventueel via gedichten) op andere kunstvormen. Dat principe heeft ze later uitgewerkt in de cursus Filosoferen en Dichten. Deze cursus heeft ze in 2012 voor het eerst gegeven en deze is altijd zeer goed ontvangen door de deelnemers.

Vragen

  • Wat als ik bij de aftrap of het schrijverscafé niet aanwezig kan zijn?
    Het zijn online bijeenkomsten op zoom, dus het kan vanaf bijna elke plek op de wereld worden bijgewoond. Lukt het je toch niet dan is er geen man overboord. Ik zal zorgen voor opnames ervan in de online omgeving.
  • Hoeveel tijd kost het me om mee te doen?
    Dat ligt eraan hoe serieus je meedoet, maar je bent minstens anderhalf uur per week hiermee zoet en als je de smaak te pakken hebt of je er een gezellige buddy-activiteit van maakt dan kun je er gemakkelijk 3 uur per week aan besteden. Je krijgt de lessen per week, maar je kunt ze ook opsparen en af en toe wat meer doen en dan weer wat minder doen per week.
  • Wat houdt het in dat je de vriendenkorting mag stapelen?
    Ik vind het heel fijn als deelnemers in hun netwerk reclame maken voor deze bijzondere cursus, omdat je vaak onderling wel weet met wie je op een lijn zit. Noemen zes mensen jouw naam dan is de cursus dus nog maar 195 euro voor jou en 445 euro voor hen. Ook zij mogen overigens nog weer anderen uitnodigen om extra korting te krijgen. En ja, fair is fair: als 11 mensen je naam noemen bij hun aanmelding, omdat jij bijvoorbeeld op je Instagramkanaal reclame hebt gemaakt voor deze cursus, dan krijg je 55 euro geld toe bij je eigen deelname. Dat is je dan zeker gegund!
  • Kan ik mijn geld terugkrijgen als het toch niks voor mij is?
    Jazeker. Ik wil alleen wel dat je het een serieuze kans hebt gegeven. Dus als je de opdrachten van de eerste 3 lessen serieus hebt gedaan en dat voor 1 september 2023 naar mij opstuurt dan geef ik je je deelnamegeld terug. Eventuele vriendenkortingen komen dan te vervallen.

  • Gebruik ik dan straks ideeën van andere filosofen in mijn gedichten?
    Nee, je moet zelf aan de slag met het denkwerk. Dat je leert filosoferen betekent niet dat je letterlijk gebruikt wat andere filosofen hebben bedacht. Je leert juist hoe ze aan het werk gingen zodat je zelf ook filosofisch greep krijgt op eigen thema’s en vragen door gebruik te maken van filosofische methoden.
  • Zit er dan nog wel emotie in de gedichten? Is het niet te veel rationeel afgebakend?
    Er zit zeker nog heel veel vrije ruimte in om te voelen en te fantaseren. De methoden zorgen er niet voor dat je per se analytisch te werk gaat (dat is slechts één van de methoden... anderen gaan meer over zintuigen, verhalen, absurditeiten, etc.). Zie het zo: je bent na deze cursus niet meer overgeleverd aan de grillen van de muzen, maar je kunt ze met al hun eigenheid veel gerichter uitnodigen om je te helpen in jouw artistieke proces.

  • Heb ik nog wel een eigen originele stem of zit ik straks vast in allerlei tradities?
    Je hebt zeker een eigen stem en hoeft niks in te leveren op originaliteit en eigenheid. Je maakt namelijk geen gebruik van de ideeën van anderen, maar je leert juist je eigen betekenisvolle perspectieven beter vorm te geven. Zelfs op metaniveau hoef je de methodieken niet zuiver te gebruiken. Eén les is geweid aan het integreren van de gebruikte methoden op je eigen manier.
  • Ik kan echt helemaal niet dichten, ga ik dat leren?
    Iedere les wordt er ook een schrijftechniek behandeld en geoefend, dus je zult zeker beter worden in het dichten, in het bijzonder in het vrije vers. Deze schrijftechnieken vormen altijd een opstapje naar de filosofische methode, dus daar is in deze cursus de meeste winst in te behalen en dat maakt deze cursus ook zo uniek. Wil je echt alleen technisch leren dichten dan kun je beter een andere cursus doen. Daar zijn veel meer cursussen voor.
  • Ik kan echt helemaal niet filosoferen, ga ik dat leren?
    Ja, deze cursus biedt de perfecte opstap om kennis te maken met het filosoferen. Al is het ook voor mensen die al kunnen filosoferen een feest om zo gestructureerd en hands-on zeven filosofische methoden de revue te laten passeren en om te ontdekken hoe gemakkelijk de filosofie te integreren valt met poëzie en kunst.
  • Hoe zit dat met die voorbeelden uit de Nederlandse poëzie?
    Ik gebruik bij elke methode een stuk of twee (in mijn ogen, zeer geslaagde) gedichten uit de Nederlandstalige poëzie om aan te geven hoe deze gedichten ‘mogelijk tot stand konden zijn gekomen’ met het bij de methode behorende stappenplan. Deze reconstructie is fantasievol en gaat ook niet om de waarheid, maar om de mogelijkheid. Het geeft aan dat de filosofische methoden ook al impliciet aanwezig zijn in het denken van dichters. Alleen hebben ze er niet altijd zo duidelijk greep op als jij na het volgen van deze cursus.
  • Kun je een voorbeeld geven van wat ik kan verwachten?
    Eén van de filosofische methoden die we behandelen is het gebruik van zintuigen en 'spontane gedachten' (de fenomenologie). Veel dichters 'weten' al wel dat je heel zintuiglijk kunt schrijven. Dat zit dan ook in een vooroefening. Maar hoe zet je zintuiglijke ervaringen betekenisvol in en niet willekeurig? In het stappenplan kijk je heel gericht naar welke (echte of fictieve) situatie tekenend is voor jouw thema of vraag, wat daar allemaal valt op te merken en wat daarvan weer bijdraagt aan het beantwoorden (of helderder maken) van jouw vraag.
  • Ben jij verbonden aan Schrijven Online?
    Niet echt, maar ze hebben een heel mooi overzichtelijke agenda met allerlei creatieve schrijfcursussen waar deze cursus ook op mag staan.

Nogmaals: aanmelden
Meld je aan door een mailtje of een appje te sturen met je naam, adres, mailadres, telefoonnummer en eventueel de naam van een andere deelnemer voor vriendenkorting.

Mijn mail is: 
[email protected] en mijn telefoonnummer: 0653554820. Maak daarbij 495 euro (of 790 euro) over op NL70ASNB0781247020 op naam van Kunst en Filosofie.

Mail Moes