Medemenselijkheid met gemak

Kort traject voor middelbare schoolteams  

Docenten zien meer en meer dat het welbevinden van de leerlingen een extra taak voor de school is, maar deze taak uitvoeren lijkt niet zo gemakkelijk. Toch is het makkelijker dan het lijkt: hoeft niet veel tijd, energie en kunde te kosten!

In dit korte traject Medemenselijkheid met Gemak (dat ook een onderdeel is van het jaartraject School vol Levenskunst) leert het schoolteam:

  • Te vertrouwen op hun eigen medemenselijkheid.
  • Dat aandacht voor welbevinden overal in verweven kan zitten.
  • Dat welbevinden niet tijdrovend hoeft te zijn en zelfs tijd kan opleveren.
  • Waar in de school al op simpele manieren aandacht is voor welbevinden.
  • En hoe docenten dit op eigen wijze kunnen toepassen en uitbouwen.

HET KORTE TRAJECT OMVAT DE VOLGENDE ONDERDELEN

 

A. Het goud zien liggen op de school zelf

Er gebeuren al prachtige dingen op school op het gebied van welbevinden, dat kan niet anders. Maar het gebeurt tussen de regels door. Het is tijd dat dit eindelijk goed opgemerkt wordt.

Wij komen twee dagen rondlopen op school om te observeren en te praten met leerlingen, docenten, schoolleiders en ondersteunend personeel over thema’s als:

  • Wanneer voelde jij je echt gezien?
  • Wanneer kon jij op school helemaal jezelf zijn?
  • Hoe is iemand wel eens voor jou opgekomen op school?
  • Wat helpt jou als je zelf niet zo lekker in je vel zit?

 

B. Professionele voorstelling van jullie eigen verhalen

Met vijf professionele theatermakers spelen we een voorstelling aan de hand van jullie eigen verhalen. Dit kan bijvoorbeeld op een teammiddag over welbevinden, zorg of visie en waarden.

Jullie hele team zal versteld staan hoe veel kennis, wijsheid en kracht er al verborgen zit in de school en bovendien: hoe gemakkelijk het is om je medemenselijkheid in te zetten op school en hoe mooi het effect daarvan is op het welbevinden van je leerlingen, je collega’s en jezelf.

 

C. Brief met persoonlijke inzichten 

Jouw eigen belangrijkste inzichten van de dag krijg je als teamlid met de post terug aan het begin van het volgende schooljaar (of op een ander afgesproken moment).

Zo kun je zelfs als het even weggezakt is weer vol vertrouwen en aandacht aan de slag met welbevinden op school... op een manier die precies bij jou en je leerlingen past!

 

Bonus

 

Gratis mini-training 1 vraag per les

Ok, en dan kun je je heel goed medemenselijk opstellen op school, maar waar heb je het dan over met je leerlingen? Als bonus bij dit korte traject krijgt iedereen een mini-training over het stellen van persoonlijke vragen in een klassikale context: 1 vraag per les. Na afloop weet je – en kun je in een hand-out nalezen – wat voor type vragen je kunt stellen en hoe je ze op natuurlijke wijze kunt integreren in de schoolpraktijk!

Medemenselijkheid met gemak

Wil jij weten hoe medemenselijkheid voor middelbare schoolteams niet veel tijd, energie en kunde hoeft te kosten? Kijk dan samen met ons of dit korte traject geschikt is voor jullie!

Plan online een gesprek in met Marieke